Uzeo je novac za operaciju tumora – iskustvo 54

Otišla sam u privatni kliniku,  zato što je bila u pitanju trudnoća. Išla sam u privatnu kliniku na ekspertni UZ, kod lekara koji mi je vodio trudnoću u domu zdravlja, a tamo radi i privatno.

Sestri moga supruga je utvrđeno je da ima rak. Sva snimanja i svi pregledi obavljali su se u državnim ustanovama. Za sve smo imali uredne upute i overenu zdravstvenu knjižicu. Kada je utvrđena konačna dijagnoza, imali smo problem da nađemo lekara koji bi je operisao pošto je bila mlada i tumor se nalazio na nezgodnom mestu. Konačno se našao lekar, stručnjak za tu oblast, koji je pristao da je operiše ali naravno uz određenu nadoknadu. Iako je bila upućena iz državne ustanove u drugu državnu ustanovu sa urednim papirima,  mi smo tom doktoru dali novac da bi je operisao. Ona je umrla 01.04.2008. godine u 26-oj godini,  a mi smo ostali zgroženi činjenicom da nam je uzet novac (oko 2.500 eura) a da je on odmah na početku pretpostavljao ishod, jer je takva vrsta tumora bila u pitanju. Nismo bili upoznati sa svojim pravima i pomalo sluđeni zbog svega sto smo proživljavali pristali smo na ucenu. Sad, iz ovog ugla smatram da je to što nam je urađeno nedopustivo!

Posle porođaja častila sam i babicu koja nam je na otpustu iz porodilista oblačila bebu. To je bila isključivo moja inicijativa pošto je u pitanju bila žena koju i privatno poznajem.  Ako ih i častimo, to treba da bude na našu inicijativu i to na kraju lečenja zato što smo bili zadovoljni njihovim pristupom, učinkom, ishodom lečenja. Nikako ne bi trebalo pristati na ucene i traženje mita pre bilo kakve intervencije. Ako ćemo nekog častiti mi sami znamo koliko možemo izdvojiti za to, a ne da se od pacijenata traže neke sume koje oni u životu nisu videli,  pa su primorani da prodaju nesto od svog imanja da bi platili mito nekom iskorumpiranom zdravstvenom radniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *