Sjajni i humani lekari ostaju u zapećku – iskustvo 56

Otišla sam samostalno u privatnu ginekolosku kliniku, radi obavljanja 4D ultrazvuka u 18. nedelji trudnoće, mada mi je ginekolog iz Doma zdravlja preporučio da nema potrebe da trožim novac na to, jer je trudnoća normalna.

U Višegradskoj, nisu uspeli da me prime za double test (prvi slobodan termin su imali tek za mesec dana, a test je trebalo završiti do kraja te nedelje). Zato sam otišla u privatnu biohemijsku laboratoriju da uradim double test  i platila 2.000 din. Trebalo je da čekam neki slobodan termin u Višegradskoj, ali za to nisam imala vremena jer radim normalno i nisam na trudničkom bolovanju. Pretpostavljam da je to bila moja odluka, a ne njihovo prisiljavanje na plaćanje usluga koje su besplatne u drzavnim institucijama.

Ne mislim da ih treba čašćavati. Nažalost, svako bi trebalo da radi svoj posao, pa čak i oni koji su se opredelili za beli mantil i humani poziv. Kao medicinski radnik takođe, smatram da je moguće obavljati svoj posao časno i humano. Svi bi trebalo da imaju veću platu, ali zbog toga ne treba da trpe oni kojima su potrebni pomoć i zdravstvena usluga.

Moram da spomenem da pored nečasnih lekara i farmaceuta, postoje i dobri ljudi i profesionalci koje na žalost niko ne spominje. Kao student, imala sam prilike da mi lekar propiše jako skup lek na recept, jer nisam imala sredstava da ga plaćam. Izvršio je prevaru, ali u moju korist. Napisao je ‘težu dijagnozu’ da bih mogla dotični lek da uzimam preko recepta. I puno joj hvala za to. Jer sam između ostalog i uspešno izlečena.

S druge strane privatne klinike su, čini mi se, veće zlo. Pored velikih suma novca koje traže za svoje usluge, oni bi i preko toga još. Naime, lično sam bila žrtva „politike“ jedne privatne ginekološke ordinacije, gde mi je doktorka dijagnostikovala nepostojeće kondilome i savetovala operaciju istih imaginarnih kondiloma u opštoj anesteziji za sumu od 300 evra. Ovo sam, naravno, odbila, jer mi ni jedan drugi ginekolog nije dijagnostikovao to što ona jeste.

Konačno, u državnim institucijama za sad nikakvih problema nisam imala. Naprotiv, imala sam (izgleda) jako veliku sreću da dopadnem ruku onih koji nisu baš toliki lopovi. A privatno sam imala jako loša iskustva, prevenstveno sa ginekolozima i stomatolozima. Sve što sam htela je da uštedim vreme, ne bih li normalno obavljala svoje svakodnevne funkcije (studirala, danas radila), a u državnim zdravstvenim institucijama gubljenje vremena je izgleda neizbežno.

 foto sxc.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *