Direktno su mi tražili pare – iskustvo broj 13

Desilo mi se više puta da mi je tražen novac – kaže još jedna od žena koje su nam  se javile:
U porodilištu u Višegradskoj indirektno mi je stavljeno do znanja da će izabrani lekar prisustvovati porođaju, ali da to podrazumeva plaćanje…
A direktno
– traženo mi je da platim epiduralnu anesteziju (50 evra bolnici i 100 evra anesteziologu) na oba porođaja
– traženo mi je da na privatnoj klinici uradim briseve (vaginalni i cervikalni) iako sam imala uput da se ti brisevi urade u Višegradskoj (jer se ne rade u mom domu zdravlja)

Nisam častila zdravstvene radnike, ali sam dala po 20 e dvema čistačicama posle prvog porodjaja jer su se jedine prema meni ponele ljudski. Ne mislim da zdravstvene radnikme treba častiti novcem.

Iza zatvorenih vrata mito i korupcijaIzvor fotografije

*************************

Nakon pregleda ultrazvukom zbog kontrakcija, doktor je rekao: “Neka uđe vaš suprug da mi da olovku”, iako se na stolu nalazila gomila istih. Kada je suprug ušao i dao mu olovku, ovaj je pobesneo i postao vrlo neljubazan. Kada sam otišla na sledeći pregled, doktor se ponašao grozno, tako da sam odustala od daljeg vođenja trudnoće kod njega.
Isti doktor iz “Narodnog fronta” me je na double test poslao u privatnu očnu kliniku “Revida” i na papiru lupio svoj pečat i rekao mi da im dam to!
Nema baš mnogo veze sa korupcijom, ali ima sa novcem: žena koja je porođena na CR (kao i ja) nekoliko sati posle mene je platila apartman. Kada sam, treći dan od porođaja, za vreme donošenja večere slučajno prošla hodnikom, videla sam da servirka njoj daje gulaš sa makaronama, a ja sam za večeru dobila puding na vodi, sve uz parolu da se tri dana posle carskog reza ne sme jesti ništa jako. Kada sam se pobunila, servirka je i meni donela gulaš. Pitam se da li je moguće da onaj ko ima novca da plati apartman samim tim ima i bolji rad creva od nas koji to sebi nismo mogli da priuštimo.

Majka nije mogla da mi bude primljena u bolnicu, dok joj nismo nasli debelu vezu.
“Mi ne možemo ovde da vam odradimo ono što bi trebalo,ali mogu da vam preporučim kolegu koji radi tu i tu, po toj i toj ceni…”

One thought on “Direktno su mi tražili pare – iskustvo broj 13

  1. Ovo nije nista novo- na zalost. A kad cujem da strajkuju u zdravstvu, dodje mi da ih isamaram jer nas pacijente a pogotovo trudnice i porodilje tretiraju kao stoku. Cast izuzecima. Ja bih lepo cistku pa neka radi onaj ko zasluzuje, ima toliko mladih lekara na birou i po buticima a ovi sto setako ponasaju im uzimaju hleb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *