STANKOVIĆ: Radimo na suzbijanju korupcije

Niš – Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je juče u Nišu da će biti završene istrage u vezi nekoliko ranijih afera u zdravstvu i da će to ministarstvo nastaviti rad na prevenciji korupcije. „Neki kažu da ništa ne radimo, a završava se istraga povodom nabavke vakcina, nabavke sanitarnih automobila ili izgradnje nekih objekata i nabavke neke opreme“, kazao je Stanković.

On je rekao da imenovanje savetnika koji će se baviti prevencijom korupcije na ključnim tačkama, kao što su veliki tenderi ili nerealizacija lista čekanja, ne znači uvođenje policije u zdravstvo. „Želimo da predupredimo situacije koje dovode do korupcije“, kazao je Stanković i dodao da dopunski rad mora sistemski da se uredi, a da u uslovima kada je budžet za zdravstvo duplo manji nego 2007. zdravstvene ustanove „treba da dodatno prihoduju i da jedan deo kapaciteta ustupe za ekonomsko poslovanje“. On je precizirao da su zdravstvene ustanove u Srbiji ove godine od dopunskog rada prihodovale 1,1 milijardu dinara što su značajna sredstva za funkcionisanje zdravstvenog sistema. „O ovim pitanjima razgovarali smo i sa zaštitnikom građana koji je kritikovao dopunski rad u KC Niš“, rekao je on.

Nova kotlarnica smanjuje zagađenje

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je juče u Nišu da će do kraja godine početi izgradnja novog kliničkog centra u tom gradu, kao i da su „obezbeđena sredstva“ za izgradnju i rekonstrukciju kliničkih centara u drugim gradovima. Projekti za izgradnju novog niškog KC završeni su i nalaze se na reviziji, rekao je Stanković. On je juče prisustvovao potpisivanju ugovora sa firmama Energoprojekt Gradina koje su izvođači radova na izgradnji kotlarnice, toplovoda, termoizolacije i stolarije u niškom KC u okviru projekta „Energetska efikasnost u Srbiji“. Vrednost izgradnje nove kotlarnice na gas je 470 miliona dinara i ona bi trebalo da „smanji za 50 odsto emisiju ugljen-dioksida, štetnih gasova, čađi i prašine“.

Autor: Z. M.

izvor:www.danas.rs, 2.7.2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *