Stanković: Korupcija u zdravstvu preko javnih nabavki, listi čekanja…

lekovi za grip

photo credit: JuditK (flickr.com)

Manupulacija u javnim nabavkama, veštačke liste čekanja, centralizovana nabavka lekova, zapošljavanje lekara, kao i odobravanje specijalizacija neke su od ključnih tačaka korupcije u zdravstvenom sistemu na koje ukazuje Ministartvo zdravlja. Zbog toga se prave preventivne mere kako bi se korupcija smanjila na najmanju moguću meru – rekao je danas ministar zdravlja dr Zoran Stanković, na okruglom stolu “Ima li leka korupciji u zdravstvu”.

Jedna od primera zlupotrebe u zdravstvenom sistemu ministar zdravlja je naveo bolnicu u kojoj skener ne radi već godinu dana, a direktor ustanove je zaposlenog, koji je zadužen za ovu mašinu, takođe dao jednogodišnje plaćeno odsustvo.

– O kojoj ustanovi je reč ne mogu da kažem, jer trenutno to istražujemo – ističe Stanković.

Malverzaciijama ni tu nije kraj. Ministartvo trenutno ispituje i nabavku softvera u domovima zdravlja.

– Svi domovi zdravlja, njih 158, do kraja godine dobiće informacionu opremu. Imaju na raspolaganju da izaberu softver od osam ponuđenih. Već 12 domova zdravlja pokušalo je da manipuliše sa nabavkom softvera. Sprečilo smo te zloupotrebe, ali rezultate koje smo prikupili u narednom periodu biće poznati javnosti – ističe dr Stanković.

Na okruglom stolu pored ministra zdravlja prisustvovali su i direktor Kliničkog centra Srbije, dr Đorđe Bajec, lekar speicjalista, dr Milena Jauković i Dragana Jovanović, direktorka Farmaceutske komore.

S.Todorović
izvor: www.blic.rs, 28.6.2011.
Creative Commons License photo credit: JuditK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *