Pritisak na one koji ne čašćavaju – iskustvo broj devet

Nisam častila lekare ni u jednoj prilici, pa ni nakon porođaja, ali moram da kažem da je veliki pritisak na nas koji NE dajemo novac. Svi oko mene, koje poznajem i koje sam upoznala u porodilištu su davali novac, poklone, bombonjere, piće isl…
Ja sam se osećala kao da radim nešto pogrešno zbog toga što nisam samoinicijativno častila babicu, sestru ili lekara.  Kada je  moj suprug dolazio po mene i bebu u porodilište hteo je da donese piće i bombonjeru, a kada sam mu ja rekla da to ne radi, on se osećao glupo – rekao mi je da ga je bilo sramota što dolazi praznih ruku jer svi drugi donose nešto.  Kasnije kod kuće, rekao mi je da je babica koja je donela bebu, imala određenu reakciju što joj on nije ništa dao – ne tako direktnu, ali da se videlo da to očekuju od roditelja.

POkloni za doktore i babice

Izvor fotografije

Takodje moram da kažem da u Višegradskoj, gde sam se ja porađala, soba gde sede sestre i doktori uvek je bila prepuna slatkiša, pića, pečenja i drugih poklona.  Ne treba častiti zdravstvene radnike za posao koji obavljaju, jer su oni za taj posao vec plaćeni.

Zašto mene ne časte studneti kada im ocenim kolokvijume? Zašto me ne časte kada im držim predavanje? Zato što sam ja za to plaćena i to mi je posao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *