Pacijenti daju novac iz navike – iskustvo broj dva

Pre svega, moram da počnem sa izjavom da sam izrazito protiv svakog vida korupcije, bilo da je reč o davanju novca, dobara ili usluga, ali sa druge strane ono što sam nedavno shvatila je da naš narod prosto ne shvata koncept nedavanja dodatne naknade doktorima nakon pregleda, lekarskih konsultacija, a po najviše operacija.

Kako sam 9 meseci bila pred porođajem nebrojeno puta se potegla tema o tome da li na vreme „obezbediti“ lekara, anesteziologa, babicu odnosno da li platiti nakom da korektno uradi posao za koji je već plaćen. Revoltirana sveopštim mišljenjem da neću naići na korektnu uslugu ukoliko ne potplatim lekare na vreme, odlučila sam da za ovaj čin ne dam nijednom licu bilo kakvu naknadu. Na moju sreću sve je prošlo bez komplikacija, ali sam boravkom u bolnici shvatila da ne samo da doktori povremeno očekuju dodatnu naknadu za svoj rad, nego isto očekuju i pacijenti.

Dok sam ležala na odeljenju “patologija trudnoće” u Gradskoj bolnici na Zvezdari, desilo se da je moja “cimerka”, devojka kojoj je napukao vodenjak i pored toga što joj je doktor otvoreno rekao rezultate i zakazao termin kako ne bi doveo dete u opasnost, pozvala svoju porodicu koja je donela novac lekaru (sam postupak davanja novca nisam videla ali je otac to veče došao sa lekarom). Po meni, postupak je bio potpuno besmislen, po njoj potpuno opravdan i na moje veliko iznenađenje i ona je otišla zadovoljna i smirena na carski rez.

Zadovoljna mama posle porođaja

Izvor fotografije

Raspravljala sam o istoj situaciji sa drugim pacijentkinjama na odeljenju i sve su bile istog mišljenja, korupcija nije lepa, ali kad imaš para mnogo je korisna. Pitam se šta je sa onima koji ne mogu da priušte NORMALAN tretman.

Na svu sreću, moje lično iskustvo u istoj bolnici je potpuno drugačije, iako porođaj nije išao po planu, svi doktori su tih dana sasvim humano postupali prema meni i poštovali moje želje o toku i načinu porođaja.

Pošto se radi o istom medicinskom osoblju, sve više sam mišljenja da stručnjaci tog tipa postupaju po onoj poznatoj devizi “ovce su za šišanje” te će tako odlično iskoristiti sve one koji su voljni da daju.

O ovom iskustvu pisala sam više na ličnom blogu:

http://pravapomoc.wordpress.com/2011/06/02/pozitivna-korupcija-ili-kako-se-oduziti-medicinskom-osoblju-za-sav-ulozeni-trud/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *