Amniocenteza u privatnoj ustanovi – iskustvo broj 1

Te davne 2005. godine moja trudnoća nije pokazivala znake da će biti visokorizična. Vodila sam je u DZ “Zemun” kod svoje dugogodišnje lekarke. Od samog početka ona navodi da je amniocenteza neophodna, postaje sve nametljivija a šanse da se zakaze u Institutu za majku i dete su zaista bile minimalne zbog ograničenog kapaciteta. U IMD sam bila odbijena, došla sam na kontrolu kod svoje dr koja mi je diskretno skrenula pažnju da to mogu da odradim u privatnoj ordinaciji (da li njenoj, da li je tamo samo radila, ne sećam se, negde u Zemunu). Na IMD se ipak ukazalo mesto i pozvali su me sa liste čekanja, prijavila sam to tadašnjoj načelnici službe ginekologij i ona mi je vodila trudnoću do tačke kad sam kao visoko rizična trudnica  prešla u Višegradsku.

aminiocenteza, korupcija

Sa druge strane, od 6. meseca do porođaja bila sam pacijent u KCS Visegradska, na odeljenju “Kontrole fertiliteta”. Za osoblje mogu samo da kazem najlepse reči. Bez obzira na loše uslove na odeljenju (vlaga, dotrajao toalet, losa hrana, bube i sl.) ni u jednom trenutku niko nije prekoračio svoju radnu etiku a ponašanje prema trudnicama je bilo onako kako dolikuje – sa poštovanjem i maksimalnim angažovanjem.

Kako je danas, ne znam. Posle trudnoće svoj ginekoloski karton sam povukla iz doma zdravlja i od tada posećujem isključivo privatnu ginekološku ordinaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *