Kad znate svoja prava, a nemoćni ste da se oduprete…

Mojoj majci (74 godine) je pre oko godinu i po dana dijagnostikovan adenokarcinom materice.  Lekar koji joj je izrekao dijagnozu, predložio je da je zakaže za desetak meseci od dana razgovora (u državnoj klinici); potom je majci predložio da je on lično operiše za nekoliko dana u privatnoj bolnici u kojoj radi pored državnog posla!

Doktor otvoreno trazio novac - korupcija

Kad mi je majka to rekla, odlučila sam da razgovaram sa načelnikom lekara koji je tražio pare (konkretno, 2.500 eura). Kao medicinski radnik koji u rodu ima i ginekologe, načelnika sam poznavala samo iz viđenja, ali sam znala da važi za oštrog i čestitog lekara.  U razgovoru sa načelnikom, malo oštrije sam mu rekla kakva je situacija, pozvala se na zajedničke poznanike, i rekla da ću čudo da napravim (u medijima) ako moja majka u državnoj službi ne bude operisana na vreme.

 

Posle desetak dana ju je operisao u državnoj klinici baš taj lekar koji je tražio pare. Da ne bude neke zabune – njemu, koliko ja znam, zakon dozvoljava da radi na dva radna mesta legalno…

Posle operacije je išlo zračenje. Komisija je odredila ukupno 30 dana svakodnevnog zračenja i – opet su pokušali da je zakažu osam meseci kasnije nego što treba. Onda sam se opet ja umešala, i zračenje je krenulo kad i treba, no pojavio se drugi problem. 

Pokušali su u tri navrata da odlože zračenje moje majke, da bi ubacili pacijente koji su bili strani osiguranici. Ovo znam pouzdano jer troje kolega iz moje generacije je radilo na tom odeljenju, i preko njih sam i sprečila ta odlaganja.

Što se tiče svih pomenutih lekara koji su na ovaj ili onaj način, posredno ili neposredno, tražili novac – nisam se suprotstavila; ne znam koliko je to moguće objasniti u ovo malo teksta, ali oni koji traže pare su daleko moćniji od mene.  Nisam u mogućnosti da detaljnije pričam o tome, deo ovih priča se može videti u medijima (posebno na sajtu pistaljka.rs) – vidi se šta se događa i daleko, daleko moćnijim i uticajnijim medicinskim radnicima nego što sam ja, samo ako se suprotstave – čak i sa dokazima.

Potpuno sam svesna da sam i ja upala u model koruptivnog ponašanja u ovoj priči; iskreno, ne vidim kako je moglo drugačije – a da ja ostanem na svom radnom mestu, sa važećom licencom.  Nadam se da će ova kratka, delimično insajderska priča doprineti borbi Udruženja Roditelj u borbi protiv ovakvih pojava…

Izvor fotografije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *