Istragom protiv korupcije u zdravstvu

U vezi sa svakom od tačaka korupcije, koje je „Politika” objavila, donećemo preventivne mere koje će uticati da se problem reši, rekao je ministar zdravlja

Korupcija postoji svuda, pa i kod prijema lekara i drugog medicinskog osoblja u radni odnos, odobravanja specijalizacija, neregistrovanog i nekontrolisanog rada lekara na raznim projektima, koji se rade u toku radnog vremena,a finansiraju ih farmaceutske kuće ili druge zdravstvene ustanove”.Ovo je izjavio ministar zdravlja, dr Zoran Stanković na jučerašnjem okruglom stolu pod nazivom „Ima li leka za korupciju u zdravstvu”,koji je održan u sedištu agencije Tanjug u Beogradu. Pored ministra, učesnici skupa bili su i docent dr Đorđe Bajec, generalni direktor Kliničkog centra Srbije, dr Milena Jauković, lekar specijalista, i Dragana Jovanović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Ministar je rekao da svih 14 ključnih tačaka korupcije u zdravstvu, koje je „Politika” objavila 10. aprila, zaista postoje. Tu su, podsetio je ministar zdravlja, između ostalog, pitanja veštačkih lista čekanja, manipulacije u nabavci medicinske i ostale opreme, ugradnje u cenu rekonstrukcije kliničkih centara kao ipitanja centralizovanog snabdevanja lekovima i nepoznatih tokova novca u zdravstvu. Stanković je rekao da se detaljnijom analizom otkrivaju još neka mesta koja suizvor korupcije.

„U vezi sa svakom od ovih tačaka koje je navela ’Politika’ donećemo preventivne mere koje će uticati da se problem reši, ali kada naše inspekcije utvrde da neka aktivnost može da bude krivično delo, odmah ćemo uključiti policiju, pravosuđe i tužilaštvo. Jedini lek protiv korupcije je poštovanje zakona i kontrola njihovih sprovođenja”, objasnio je dr Stanković.

U ovom trenutku sprovodi se istraga povodom prijave da u jednoj velikoj klinici više od godinu dana nije radio skener, a zaposleni zadužen za rad uređaja od direktora je dobio godinu dana plaćenog odsustva. Ministar je rekao da o detaljima ove, kao svih ostalih istraga koje se vode, ne može da govori, dok one traju, ali će po završetku svi detalji biti saopšteni javnosti.Povodom pitanja zašto se odugovlačilo sa istragom o kupovini vakcina protiv novog gripa, dr Stanković je podsetio da se istraga vodi već godinu dana.

–Od kada je meni dat mandat da vodim Ministarstvo zdravlja, ono posluje na zakonom propisani način i samo mi je to bitno. Ugovor o nabavci vakcina je predmet istrage i zato nije moguće o tome za sada pričati, ali vas uveravamo da smo se bavili i kvalitetom, i cenom i načinom uvoza te vakcine – kazao je dr Stanković.

Dr Bajec je poručio da se u Kliničkom centru Srbije protiv korupcije bore tako što građane stalno podsećaju da se u ovoj ustanovi ne plaća ništa izuzev participacije i usluga iz dopunskog rada i da nijedan lekar ne sme od pacijenta da traži da nabavi neki lek. Ukoliko se to, ipak, dogodi građanio tome treba odmah da obaveste ili Centralnu apoteku ili rukovodstvo KCS.

Milena Jauković smatra da je čašćavanje doktora urušavanje dostojanstva doktora i da kada je pacijenti pitaju koliko da časte doktora odgovara: „Ništa, jer doktori nisu kelneri !”.

Dr Bajec: Ne izjednačavati rad lekara i partijsku pripadnost

Kao lek za ukidanje korupcije u zdravstvu, dr Milena Jauković je navela da treba ukinuti mešanje partija u zdravstvo. Dr Đorđe Bajec je na to kazao da je on član Demokratske stranke i da je na to veoma ponosan.

–Niko mi nije poklonio najveći broj operacija u Kliničkom centru, niti najveći broj radova, veći od onog koji imaju mnogi redovni profesori. Odbio sam vanredno unapređenje za profesora, čekam redovno. Ako je neko član stanke, to ne znači da će lošije rukovoditi ustanovom. Niko ne može da izjednačava rad lekara i partijsku pripadnost – kazao je dr Bajec.

Stanković: Bez nestašice lekova

– Obezbeđeno je dovoljno lekova i neće biti nestašice. Zato nema potrebe da građani prave zalihe. Za lekove koje u ovom času nema u pakovanju na koje su građani navikli spremamo zamene iz uvoza, iako su oni mnogo skuplji.Domaći „nitroglicerin” košta 80 dinara, zamena iz uvoza je oko 600 dinara –kazao je ministar zdravlja.

O. Popović
izvor: www.politika.rs, 29.06.2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *