Afere u zdravstvu pred raspletom

Okončaćemo sve istrage povodom ranijih afera u zdravstvu, izjavio ministar zdravlja Zoran Stanković. Ministrastvo će nastaviti rad na prevenciji korupcije, ističe Stanković.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je u Nišu da će biti završene istrage povodom nekih ranijih afera u zdravstvu i da će to ministarstvo nastaviti rad na prevenciji korupcije.

“Neki kažu da ništa ne radimo, a završava se istraga povodom nabavke vakcina, nabavke sanitarnih automobila, izgradnje nekih objekata i nabavke opreme”, istakao je Stanković.

Stanković je naglasio da imenovanje savetnika koji će se baviti prevencijom korupcije na ključnim tačkama, kao što su veliki tenderi ili preskakanje realizacije lista čekanja, ne znači uvođenje policije u zdravstvo.

“Želimo da predupredimo neke stavari i situacije koje dovode do korupcije”, objasnio je ministar.

Govoreći o dopunskom radu, Stanković smatra da to pitanje mora sistemski da se uredi.

“Ustanove od dopunskog rada prihodovale 1,1 milijardu dinara u ovoj godini i to je dobra stvar, a dodatno je zaradilo i osoblje, jer su to značajna sredstva za funkcionisanje zdravstvenog sistema”, naveo je Stanković i podsetio da zdravstvo ima duplo manji budžet u odnosu na 2007. godinu.

Prema njegovim rečima, mora se obezbediti u takvim uslovima da zdravstvene ustanove dodatno prihoduju i da jedan deo kapaciteta ustupe za ekonomsko poslovanje.

“O ovim pitanjima razgovaro sam sa zaštitnikom građana koji je kritikovao dopunski rad u Nišu”, napomenuo je ministar.

Stanković je ocenio da je “zahvaćen široki front problema u zdravstvu” i da postoji bojazan da bi moglo da dođe do zastoja na nekom od tih pitanja, “što bi moglo da proizvede utisak da smo mnogo obećavali, a malo uradili”.

izvor:www.rts.rs, 1.7.2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *